French Revolution

Q&A

Întrebări și răspunsuri

Suntem bucuroși să răspundem tuturor întrebărilor pe care le primim în magazine, pe canalele de social media, la telefon sau pe email. Pe cele mai interesante și frecvente le-am selectat pentru toți cei interesați. 

1. Ce înseamnă cuvântul "eclair" în limba franceză?

Originea prăjiturilor și a numelor acestora este de multe ori neclară, în cazul eclerului unele surse indică anul 1864 ca o primă atestare a acestui nume în relație cu o prăjitură. Cuvântul "eclair" în limba franceză înseamnă "fulger", ceea ce ne poate oferi o bună explicație a numelui acestei celebre prăjituri, un ecler bun se mănâncă foarte rapid. :)

2. Care este forma corectă a pluralului cuvântului "ecler"?

Cel mai bine ne lămurește DEX-ul în acest caz, pluralul este "ecleruri", dar este acceptată și forma "eclere". Noi am concluziona că indiferent cum îi spunem, esențial ar fi să savurăm ecleruri proaspete și cu adevărat gustoase. 

3. Ce face un ecler să fie ecler, din ce se compune?

Orice ecler bun se compune din 3 părți: crema, coaja eclerului (choux) și glazura. Rețetele diferă de la cofetar la cofetar și sunt foarte mult influențate de calitatea ingredientelor și măiestria celor care le produc.

Crema - tradițional se folosește celebra cremă numită "Creme Patissier", în cazul nostru aceasta conține următoarele ingrediente: lapte, ouă, zahăr, amidon, unt, frișcă naturală și diverse arome naturale în funcție de tipul de cremă (vanilie, cafea, coajă de lime, nucă de cocos). Orice altă cremă poate să fie o excelentă alegere pentru a umple un ecler. Pentru eclerurile cu ciocolată folosim creme pe bază de gălbenuș de ou și smântână, la care adaugăm cicolată fină din Franța sau din America de sud. Pentru eclerurile precum cel de portocale si cel de mango, am ales să folosim o cremă foarte fină pe bază de unt.

Choux (coaja eclerului) - Aluatul pentru gustoasa pâinică ce dă forma specifică eclerului se numește Pate a Choux și conține următoarele ingrediente: lapte, apă, unt, făină, ouă, zahăr și sare.

Glazura - tradițional se folosește fondantul, mai precis zahăr ce se încălzește la 115 grade Celsius și apoi se bate până la răcire, astfel se obține o cremă foarte apreciată de unii dintre noi pentru finețea ei. Alte tipuri de glazuri, în funcție de ecler pot fi ciocolata sau zahărul pudră. Practic nu există o regulă strictă când vine vorba de decorarea eclerurilor.

4. Care este originea și calitatea ingredientelor folosite?

Un aspect esențial pentru noi este alegerea celor mai bune ingrediente, de multe ori acestea nu se găsesc în țara noastră și din păcate trebuie să le importăm, dar pe măsură ce vom identifica producători locali ce ne vor asigura calitatea de care avem nevoie, vom fi bucuroși să lucrăm cu cât mai multe produse românești.

- Ouă - folosim și vom folosi mereu ouă proaspete, din surse atent selecționate, acestea oferă gustul cel mai bun.

- Produsele lactate - în cofetăria franțuzească untul 82% grăsime, smântâna naturală pentru frișcă 35% grăsime și laptele 3,5% grăsime sunt ingrediente de bază ce se regăsesc în aproape toate preparatele. Noi am ales să lucrăm cu producători de tradiție din Franța datorită calității constante și capacității lor de a ne asigura cantitățile de materie primă de care avem nevoie.

- Ciocolata - avem doi producători preferați, Cacao Barry una din casele de tradiție din Franța și Casa Luker - producător de ciocolată Single Origin din Columbia.

- Fisticul și alunele de pădure - acestea provin din Italia și se regăsesc în eclerul cu fistic, în Paris Brest, în eclerul cu ciocolată de pădure și alune. Pasta de fistic, pasta de alune, alunele întregi, toate au origine certificată DOP, ceea ce înseamnă o calitate sigură.

- Fructele - aici întâmpinăm cele mai multe probleme, din acest motiv nu avem mai multe ecleruri cu fructe proaspete, este foarte greu să găsești în România fructe de calitate în cantități suficiente pentru o producție constantă. Pentru restul fructelor, în special cele exotice, folosim piure natural 100%, congelat, soluție care păstrează cel mai bine neatinse caracteristicile fructului cules la momentul potrivit.

- Caramelul - caramelul îl producem chiar noi din zahăr și smântână naturală.